Home - Nieuws - Hoe gevaarlijk is passief roken?

Hoe gevaarlijk is passief roken?

Hoe gevaarlijk is passief roken?

Onlangs verscheen in de krant een artikel over de gevaren van passief roken. Maar wat is dat precies? En hoe maak je zelf voor eens en altijd komaf met je rookgewoontes? Wij vroegen het aan onze tabakoloog, Claire Van Rooy.

Wat is passief roken?

Roken is niet alleen schadelijk voor de persoon die de sigaret oprookt. Ook de mensen (en dieren) die zich in zijn of haar omgeving bevinden, lopen gevaar.

Wat zijn de gevaren?

Er zijn verschillende soorten sigarettenrook:

  1. Primaire rook
    Dit is de rook die de roker zelf inademt. Zelfs wanneer de rookt eerst gefilterd wordt, bevat deze meer dan 4000 chemicaliën, waarvan er zeker 50 kankerverwekkend zijn.
  2. Secundaire rook
    Dit wordt ook wel ‘de rook van de zijstroom’ genoemd. Het is de rook die rechtstreeks uit een sigaret/sigaar/vape komt en op die manier passief wordt ingeademd door andere mensen of dieren.
  3. Derdehandsrook
    Dit fenomeen ontstaat wanneer de rook vanuit een sigaret/sigaar/vape is neergedaald op de omgeving, bijvoorbeeld in gordijnen, kledij, tapijten, bekleding van de auto of zetel… Wist je dat ook deze rook voor gezondheidsschade zorgt?
    Meer info: https://www.gezondleven.be/projecten/rookvrije-start/tweede-en-derdehandsrook-zijn-gevaarlijk

Wat kan je zelf doen?

De beste oplossing? Stoppen met roken!

Natuurlijk is dat niet vanzelfsprekend en verloopt dit proces vaak met vallen en opstaan. Het is zelfs bewezen dat rokers vaak enkele (5 à 7) pogingen nodig hebben om te stoppen met roken. Laat je dus zeker niet ontmoedigen als je zou hervallen.
Indien je niet wil (of kan) stoppen met roken, is het zeker een goed idee om niet te roken in het bijzijn van anderen. Rook enkel als je alleen bent en niet binnen in huis of in de wagen.

Vooral kinderen zouden gespaard moeten blijven van deze ongezonde gewoonte. Als kinderen anderen zien roken (zeker als het hun eigen ouders betreft), gaan ze zelf ook veel sneller roken. Het rookverbod aan scholen, openbare plaatsen, speelpleinen, sportvelden… is dus zeker een goede zaak.

Zondig hier niet tegen en sensibiliseer ook elkaar om niet te roken in de buurt van kinderen!

Meer info over roken en rookstopbegeleiding

Wil je graag meer informatie? Rook je zelf en wens je hulp om te stoppen of wil je graag raad vragen i.v.m. een familielid, collega, kind, ouder…?

Je kan steeds terecht bij de tabakoloog in ons ziekenhuis. Maak een afspraak via tabakoloog@azmol.be of telefonisch via 014/71 20 40 (afsprakensecretariaat). Een eerste consultatie duurt gemiddeld 1 uur. Een opvolgconsultatie duurt 15-30 minuten. In een 8-tal sessies werken we naar een definitieve rookstop! Je krijgt niet enkel advies over hulpmiddelen of medicatie om te stoppen met roken, maar we focussen ons ook op gedragsverandering en manieren om je rookgewoontes aan te pakken.
De tabakoloog kan ook advies en informatie geven indien je nog niet wenst te stoppen, maar jezelf enkel wil informeren. Dit geldt ook voor naasten en familieleden van rokers. Niet alleen de klassieke sigaret komt aan bod, ook andere nicotinehoudende producten, zoals de e-sigaret of vape, nicotinezakjes, ‘snus’ en hulpmiddelen die nicotine bevatten.

Wat kost rookstopbegeleiding?

Voor de kostprijs verwijzen we je graag door naar de website van Gezond Leven.

Contactgegevens van de tabakoloog in ons ziekenhuis

Claire Van Rooy
tabakoloog@azmol.be
afspraak mogelijk op woensdagvoormiddag (014/71 20 40)